Tuinontwerp

De eerste stap: Analyse en inspiratie

Waar droom jij van?

Weet je, elk tuinontwerp dat ik maak, begint met een kennismakingsgesprek. Want die tuin is van jou. Jij bent degene, die mag bepalen wat er op dat stukje grond komt. Die er van mag gaan genieten…

Als ontwerper, zet ik dus geen lijn op papier voordat ik weet, wat jouw wensen en dromen zijn. 

Daarom start ik een ontwerptraject altijd met een persoonlijk gesprek. Dat kan ‘in real life’: en dan het liefst op de plek waar jouw droomtuin moet gaan komen. Maar soms is dat te ver reizen, en doen we dat gesprek online of via facetime. 

Ik ben dan best nieuwsgierig 😉

In dat gesprek vraag ik je de oren van het hoofd. Waar droom je van? Wil je een tuin om in te zitten, te spelen, te lezen of te borrelen? Wil je er veel of weinig tijd aan besteden? En: voor mij als voedselborder-liefhebber ook niet onbelangrijk: wil je dingen uit je tuin kunnen plukken, voor op de vaas of voor in de keuken? 

Maar we kijken ook naar de praktische kant:

Waar komt de zon op in jouw tuin en hoe verandert dat gedurende de dag? Is er inkijk van de buren en heb je daar last van? We hebben het over de grondsoort en over bomen, struiken of planten die je misschien wilt behouden. Over de fietsen, je schuurtje, een veranda, de afvalemmers… En zo heb ik nog veel meer vragen voor je. Want in een geslaagde tuin komen mooi en praktisch samen!

Na dit gesprek ga ik voor je aan de slag.

Ik gebruik alle informatie en maak een analyse van de situatie. Dat resulteert in een schets van jouw tuin, waarop ik in grote lijnen en vlakken aangeef waar de verschillende functies het beste kunnen komen. Waar is de lekkerste plek voor je terras, waar zet je het beste een schutting en hoe vermijd je die inkijk zoveel mogelijk? 

Ook maak ik een moodboard, waarin ik met foto’s laat zien, met welke elementen jouw droomtuin tot stand kan komen. Welke materialen, welke kleuren, wat voor soort planten kun je het beste kiezen? Daarbij zeggen beelden zoveel meer dan woorden!

Tegen de tijd dat we deze fase hebben afgerond, hebben we elkaar een stuk beter leren kennen. Jij weet wat je van mij kunt verwachten, en ik weet de situatie van de tuin, de grootte en de omvang van je wensenlijst goed in te schatten. 

Als je dat wilt, maak ik vervolgens een offerte voor het maken van een definitief ontwerp. Hoe hoog, breed en diep worden de verschillende onderdelen?  Welke materialen komen waar? Hoe ziet dat er uit als je er in staat? Als je wilt maak ik ook verschillende 3D-tekeningen. En een uitgebreid beplantingsplan. 

Maar je ziet: daarvoor is het wel handig als we eerst weten, wat precies jouw wensen zijn. 

Daarvoor is deze eerste fase.

Hiernaast zie je een paar voorbeelden van projecten die ik al gedaan heb voor anderen. 

Alles duidelijk in beeld

Je ziet: juist die moodboards geven meteen een beeld van de sfeer die je tuin zou kunnen krijgen. Mijn ervaring is, dat mensen dan ook meteen weten: ja, dat vind ik inderdaad gaaf! Of juist: nee, dat vind ik niet mooi, dat moet toch anders. Dat praat een stuk makkelijker.

En zo komen we samen tot ‘het perfecte plaatje’. Dat maakt het uiteindelijke tuinontwerp honderd keer beter, want het past dan echt bij jou! 

Dit krijg je in de analyse & inspiratie-fase:

Tijdens het hele proces:

Bij al deze stappen vertel ik je graag over die planten in je tuin, waar je iets extra’s mee kunt doen: of je er bladeren van kunt plukken voor de thee of voor de sla, of er bloemen of vruchten zijn die je kunt plukken. En wil je daar nog meer over weten? Neem dan ook een abonnement op Smullen(!) uit je siertuin!