Plant:

Hosta

Latijnse naam:

Hosta Plantaginea, Hosta Montana of Hosta Sieboldii zijn veel gegeten soorten.

Vorm plant:

Prachtige, grote bladeren die vanuit het hart van de plant groeien. Bloeit vaak wit of paarsig.

Smaak scheuten:

Doet denken aan asperge (scheuten) of spinazie (blad)

Lekker:

De scheuten kun je net als asperges lekker bij ham of zalm eten. Het blad bv. Kort roerbakken net als spinazie.

Smaak bloemen:

Fris-zoet en knapperig (die van Hosta plantaginea zijn het lekkerst)

Lekker:

Lekker bij een toetje, op de taart, of bv in een salade met geitenkaas en vijgen.

Grondsoort:

Neutrale bodem, vochtig en goed doorlatend.

Plek:

Zon | halfschaduw | schaduw. Hosta kan meer zon hebben dan je denkt, maar hij mag niet uitdrogen! Als je bruine randen langs de bladeren krijgt dan staat hij echt te droog en moet je op zoek naar een schaduwrijker plekje. Waar de Hosta wel een hekel aan heeft is wind. Dus zet hem liever op een luw plekje in de tuin.

Knippen:

In het voorjaar de ‘Hoston’ de scherpe punten als ze 10-15 cm groot zijn. Later kun je ook het blad gebruiken en bv. roerbakken als spinazie. Knip niet de hele plant in een keer kaal…

Bloeiperiode:

Juli – september

Als je nou één plant zou moeten noemen, waar slakken dol op zijn…
Grote kans, dat je dan de Hosta noemt. Ze staan erom bekend staan dat ze vaak worden aangevreten. Maar als je eenmaal jonge frisse hostascheuten hebt geproefd… dan snap je wel waarom!

In Japan staan deze scheuten echt bekend als delicatesse. Ze noemen ze daar ‘giboshi’.

In het voorjaar komen hostascheuten als een soort scherpe punten de grond uit. Dit wordt ook wel de “Hoston” genoemd. Als de punten 10-15 cm groot zin, dan knip je ze net boven de grond af. Het maakt niet uit, als ze al een beetje uitgerold zijn…

Je kunt per jaar ongeveer een derde van de pant gebruiken om de scheuten van te oogsten. De plant groeit dan gewoon verder en volgend jaar oogst je weer een derde… De hostasoort Hosta sieboldii,
Hosta Montana en Hosta fluctuans zijn de lekkerste.

In de zomer heb je ook nog plezier van de bloemen: want die zijn ook eetbaar. Je kunt ze rauw eten, of frituren. Vooral de bloemen van de Hosta plantaginea hebben een heerlijk zoete smaak!

Maar even terug naar die hostascheuten: wat doe je daar dan mee?
Ze passen goed in Aziatische gerechten. Maar ze zijn ook lekker als alternatief voor asperges…

Hoe doe je dat dan? Nou, zo!

Hosta in ham-rollletjes

Je kunt de hostascheuten kort blancheren. Daarvoor kook je ze kort in water met een beetje zout. Zodra ze een beetje verkleuren, haal je ze er weer uit en spoel je ze af met koud water.

Even uit laten lekken. Rol ze per stuk in een plakje ham en steek vast met een prikkertje.

Als dat geen verrassend borrelhapje is!

Wil je liever een vegetarische variant?

Maak dan een Aziatische dip:

Ingrediënten

 125 ml Water
 125 ml Suiker
 80 ml Sojasaus
 80 ml Chilisaus
 1 Cm gember, geschild en heel fijn gesneden
 2 Teentjes knoflook

Aanwijzingen

1

Alles bij elkaar in een pan, even kort aan de kook brengen, alles suiker moet goed opgelost zijn.

2

Laat even afkoelen.

3

Blancheer ondertussen de hostascheuten. Daarvoor kook je ze kort

4

in water met een beetje zout. Zodra ze een beetje verkleuren, haal je ze er weer uit en spoel je ze af met koud water.

5

Dippen maar!

Hosta als borrelhapje