Plant:

Verveine of citroenverbena

Latijnse naam:

Lippia citriodora (of Aloysia triphylla)

Vorm plant:

Dit is een half-heester, die vrij luchtig oogt en in ons klimaat 50-100 cm meter hoog wordt.

Geur:

De fijnste geur in je tuin! Citroenachtig, subtiel en fris. Vooral aan het begin van de avond.

Smaak blad:

Ergens tussen citroen, sinaasappel en citroengras.

Lekker:

Thee ( evt gedroogd), vulling in kip, als pesto, vers over gebakken paddenstoelen, bij vis….

Smaak bloemen:

Verfijnde geur en smaak, citroenachtig.

Lekker:

In salades, door ijs, in vruchtensalades, frisdrank, snoepjes.

Grondsoort:

Houdt van grond waar het water goed uit weg kan. Beetje droog niet heel erg. Kan ook goed in een pot gekweekt worden.

Plek:

Zon, of half in de zon

Knippen:

De hele zomer door, tot in de herfst: het blad.

Bloeiperiode:

Juni tot november.

Daar zetten ze er namelijk thee van. Wel eens van Verveine gehoord? Nou, dat is dus thee van de Citroen Verbena… Waarschijnlijk ken je de gewone Verbena wel, die staat in bijna elke vlinder-vriendelijke tuin.

Maar de thee, die maak je dus van het zusje van die bekende Verbena.
In Nederland is deze niet helemaal winterhard. Hij zal bij een strenge winter de kou niet overleven. Maar als je mazzel hebt, en hij staat een beetje beschut, dan misschien wel. Ik weet alleen bijna zeker, dat als je de citroen verbena eenmaal in je tuin gehad hebt, dat je hem dan met alle plezier weer opnieuw aanplant in het voorjaar.
Want het is me toch lekker!
Bovendien is het ook nog eens een hele mooie plant, met mooie slanke bladeren. En vroeg in de avond, dan geurt hij ook nog eens verrukkelijk! De geur is eigenlijk lastig te beschrijven: heb je hem eenmaal geroken, dan snap je wat ik bedoel. Het zit ergens tussen citroen, sinaasappel en citroengras.

Je kunt hem dan ook in allerlei recepten gebruiken, waar een van deze ingrediënten in voor komt. Leef je uit. Denk bijvoorbeeld eens aan: gerechten met kip (er zijn allerlei gerechten met kip en citroen)
Vers geplukt, over paddenstoelen die je kort in boter en knoflook
hebt gebakken.
Bij vis.
Over fruitsalades.

Of dus als thee. Je kunt de bladeren drogen, dat zou ik in de herfst doen. Dan heb je voldoende om thee te zetten in de winter. De rest van het jaar: lekker verse bladeren gebruiken voor de thee, of eigenlijk heet het een “tisane”.

Let op als je thee wilt zetten van Citroenverbena. De sterkte van de bladeren verschilt nogal, vers of gedroogd!

Vers: ongeveer 10 blaadjes voor een heerlijk kopje thee.
Droog: ongeveer 4 gedroogde bladeren voor een kopje.

Mogelijkheden te over!

Ik geef je een heerlijk recept voor citroenverbena met.. panna cotta!

Ingrediënten

 500 ml Slagroom
 50 g Suiker
 55 g Verbena-blaadjes
 4 Blaadjes gelatine
 1 Vanillestokje
 Handjevol rood fruit

Aanwijzingen

1

Snijd de verveine blaadjes in smalle reepjes. Schraap de vanille uit het stokje. Doe de slagroom in een pannetje, met de suiker en de vanille. Doe ook het uitgeschraapte vanillestokje er bij.
Breng aan de kook. Zet het vuur uit, en roer de verveine-blaadjes erdoor heen. Laat 30 minuten staan.

2

Leg ondertussen de gelatineblaadjes in koud water.
Zeef na 30 minuten de verveine-blaadjes en het vanillestokje uit de room. Breng dan het mengsel nog heel even tegen de kook aan.

3

(Zodra je de eerste “kookbubbel” ziet, zet je het vuur weer uit)
Knijp de gelatine uit en los de blaadjes op in de warme room.
Giet dit mengsel in mooie glaasjes en laat een paar uur opstijven in de koelkast.

4

Leg net voor je gaat serveren een klein laagje rood fruit (bessen, aardbeien, frambozen, wijnbes, net wat je hebt) op de room en garneer met een klein takje verveine.

5

Lekker met een glaasje limoncello 😉 Enjoy!

Panna Cotta met Citroenverbena