Wie mij een beetje kent, die weet het wel: het voorjaar is mijn favoriete seizoen. En daar horen ook de bollen bij! Ik word altijd zo vrolijk als ik de eerste bollen weer hun kop boven de grond uit zie steken! En ze bloeien vaak met van die heerlijke felle kleuren, echt iets waar je behoefte aan hebt na de grauwheid van de winter.
Dat je tulpenbollen kunt eten, weten de meeste mensen wel. Maar we associeren het met de hongerwinter, toen men de uitgedroogde bollen ging eten omdat er echt niks anders was. Verse, sappige tulpenbollen schijnen wèl heel lekker te zijn. Ik ga het dit voorjaar zeker proberen.
Net als de bloemen… de bloemen? JA! Je kunt 1 tulpenbloem uit elkaar halen en dan heb je 6 prachtige kleine schuitjes. Mooi voor een klein hapje vooraf als je mensen te eten krijgt! De blaadjes smaken iets zoeter dan witlof. Dus met een beetje blauwe kaas en een stukje walnoot er op heb je al iets spectaculairs. Of denk geitenkaas, honing en en beetje tijm… Ze schijnen ook lekker te zijn met een beetje zalmsalade.
Let wel op, dat je niet zomaar aan de tulpen uit de bloemenwinkel begint. Die zijn namelijk vaak niet biologisch gekweekt en bevatten dan allerlei bestrijdingsmiddelen die je niet binnen wilt krijgen.
Maar je kunt natuurlijk wel zorgen voor een voorraadje tulpen in je eigen voedselborder! Zodat je vroeg in het voorjaar al je eigen amuses kunt oogsten…
Laat je me weten of je het lekker vond?
P.S. Vind je het toch spannend, om zoiets zomaar in je mond te stoppen? Proef het dan eerst eens tijdens een workshop!