Dare Devils gezocht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Afgelopen week ontdekte ik iets over mijzelf. Ik ben blijkbaar een enorme dare devil. 

Ik postte in verband met de tulpenworkshop die ik binnenkort organiseer samen met Alice valk, de volgende vraag: 

‘Zou jij wel eens een tulp willen proeven?’

Daarbij kon je kiezen uit twee antwoorden: 

A: Ja, dat lijkt me bijzonder 

B: Nee joh dat durf ik niet! 

En tot mijn verbazing stemde net iets minder dan de helft op B. Die durven dat dus niet… 

Nu heb ik afgelopen jaar al wel vaker ervaren, dat mensen liever iets in hun mond steken met heel veel E-nummers erop, dan een bloem uit eigen tuin. Blijkbaar wekt een plastic verpakking, een streepjescode en een lijst met chemische ingrediënten heel veel vertrouwen. Of dat nu terecht is of niet.

Lopend door mijn proeftuin, pluk ik geregeld een paar bloemen of blaadjes af om te laten proeven. Sommige mensen steken ze pas in hun mond, als ik het eerst zelf ook heb opgegeten. 

Als ze dan zien, hee, ze valt niet meteen dood neer 😉 dan durven ze het zelf ook. 

Dat gaat allemaal niet zo bewust hoor, maar ik zíé de aarzeling…

Nou probeer ik altijd al graag dingen uit. Volgens mijn man, Harmen, ben ik altijd al degene die als eerste iets proeft als er ‘nieuw’ op staat. En als het iets plantaardigs is, doe ik dat zonder enige aarzeling. 

Titia, met wie ik jarenlang de wereld over reisde als trendwatcher, kan je andere verhalen vertellen. Ik kan het niet verklaren, maar als het om iets dierlijks gaat, is de aarzeling bij mij een stuk groter. En we kregen regelmatig bijzondere dingen op ons bord. Grote gefrituurde bijen, glibberige wezens uit zee, vreemde stukken vlees met de poten er nog aan of zo’n pekingeend die je aan zit te staren op het bord… dan ben ik ook geen held. 

Ik begrijp de aarzeling bij die bloemen dus wel. Maar in een voedselborder weet ik precies wat er staat, want ik heb de planten zelf uitgezocht en geplant. Ik wéét dat ze eetbaar zijn.

En dan gaat die bloem zonder aarzeling mijn mond in. Om vervolgens verrukt te zijn door de rijkdom aan smaken. Want die kunnen je zó verrassen: zoet, zuur, bitter, mild, zacht, knapperig… 

Een compleet nieuw smaken-palet om te ontdekken. 

Kan ik je uitdagen om het toch ook eens te proberen? 

Joke Scholtalbers
Joke Scholtalbers
Mag het een beetje groener? Je tuin, je huis, je bedrijventerrein, of zelfs de hele wijk? Ik inspireer je graag, door middel van een lezing, een workshop of een tuinontwerp. Ik daag je uit om verder te kijken, meer te proeven, en vooral te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Yeah! Tulpen!

Wie mij een beetje kent, die weet het wel: het voorjaar is mijn