Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Wat lijk jij op je zus… 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ik heb er zeven. Broers en zussen. Waarvan er op dit moment helaas nog maar zes op deze aardbol rondlopen… 

Ik lijk zoveel op ze, dat ik regelmatig voor één van mijn zussen word aangezien. ‘Wat lijken jullie toch op elkaar’ hoor ik dan. 

Zelf zie ik het soms ook, met name bij bewegend beeld. Dan zie ik ineens mijn oudste zus Anneke lopen, om vervolgens te ontdekken dat ik het zelf ben. Haha. Hoe dol ik ook op haar ben, dat vind ik toch minder… 

En hoewel we natuurlijk dezelfde genen hebben, zijn we ook wel weer heel verschillend. Hebben we andere hobbies, andere interesses en vooral ook; andere karakters. 

Waarom vertel ik dit, vraag je je misschien af? Nou, omdat dit in de plantenwereld niet anders is. 

Soms lijken de broertjes en zusjes op elkaar. Maar soms ook niet. Heb je bv. een hele leuke familie, en zit er toch een buitenbeentje tussen, met hele andere karaktereigenschappen. Je moet dus goed opletten, en niet zomaar op de naam van de goede familie vertrouwen…. 

Niet voor niks hebben planten van die ingewikkelde Latijnse namen. Elk familielid wordt zo apart benoemd. Je hebt dan de geslachtsnaam, daar beginnen ze in de plantenwereld mee. Deze wordt altijd met een hoofdletters geschreven. Dan volgt de soortnaam. Deze naam omschrijft meestal een belangrijk kenmerk van de plant. Bijvoorbeeld de vorm, wat voor bladeren hij of zij heeft, of wat voor kleur de bloemen of de bladeren hebben. Heel soms is het ook de naam van degene die de plant ontdekt heeft. Deze soortnaam is altijd met een kleine letter. Om vervolgens te vertellen om welke telg (cultivar) het precies gaat. Dat staat altijd tussen aanhalingstekens. Hieraan kun je precies zien, om welk broertje of zusje we het nou precies hebben. 

Dus je hebt: 

Geslachtsnaam soortnaam ‘cultivar’ 

Bij sommige planten kun je daar behoorlijk in verdwalen. Want er zijn soms zoveel broers, zussen, neven en nichten dat je het spoor makkelijk bijster raakt. 

Voor een voedselborder komt dit nog eens extra precies. Want de ene broer kan heel lekker zijn, terwijl een andere misschien wel nergens naar smaakt, of, nog erger, eigenlijk helemaal niet eetbaar of zelfs giftig is! 

Vandaar dat ik dus altijd ook die Latijnse namen vermeld. Zodat je precies weet over welk broertje of zusje ik het heb. En jij zonder zorgen kunt genieten van al het lekkers in je mooie border! 

Bijvoorbeeld deze vijf: Het zijn mijn persoonlijke favorieten op dit moment. Compleet met Latijnse namen EN recepten!

Joke Scholtalbers
Joke Scholtalbers
Omdat het vluchtige van de massaconsumptie mij steeds meer tegen ging staan ben ik gestopt met mijn werk als trendwatcher. Ik ben gaan doen wat ik écht wilde, nu. Want ik wil nog steeds inspireren…. Maar dan vanuit de natuur. Vanuit mijn tuin en jouw tuin. Om te genieten, te kijken en vooral ook: te proeven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Yeah! Tulpen!

Wie mij een beetje kent, die weet het wel: het voorjaar is mijn

Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.